Ніжний і апетитний шашлик – неодмінний атрибут більшості виїздів на природу. Хороша компанія, приємна атмосфера, цікаві історії і смачна їжа – рецепт відмінного відпочинку! А ось шашлик зі свинини, маринад найсмачніший, щоб м’ясо було м’яким, соковитим – це найкращий атрибут відпочинку.

Свиняче м’ясо досить ніжне, тому шашлик з нього виходить особливо смачною, правда, для цього м’ясо необхідно правильно замаринувати – тоді шашлик розкриє весь свій багатий смак і колорит.

Соковитість даного страви залежить від виду маринаду і вміння того, хто бере на себе процедуру маринування. Маринади будуть виходити смачними, якщо взяти на озброєння декілька хитрощів щодо того, як грамотно підійти до вибору м’яса і його обробленні, а також до виготовлення ключового компонента – маринаду.

Зміст:

  • Як смачно замаринувати шашлик зі свинини, щоб м’ясо вийшло соковитим і м’яким
  • Найсмачніші маринади, щоб м’ясо було м’яким і соковитим
  • Який спосіб маринування виберіть ви, щоб м’ясо вийшло м’яким і соковитим

Як смачно замаринувати шашлик зі свинини, щоб м’ясо вийшло соковитим і м’яким

Широко використовується в приготуванні маринадів оцет, проте немає великої потреби розм’якшувати з допомогою нього свиняче м’ясо.

За умови, що воно хорошої якості, м’ясо і так буде володіти природною м’якістю, підкреслити яку можна іншими способами.

Арсенал тут великий – в ходу традиційні томатні маринади і лимонний сік, легкодоступні і нехитрі майонези, а також кефір, фруктові маринади з ківі і навіть мінеральна вода.

Переваги їдців віддаються того виду маринадів, який більше припадає до смаку, а для цього потрібно експериментувати – готувати і куштувати різний шашлик.

Важливо знати, як правильно нарізати м’ясо для шашлику, яким способом краще його обсмажувати, а також те, які інгредієнти зроблять смак страви ще більш насиченим.

Отже, план дій позначено і можна приступати:

Вибираємо м’ясо для шашлику

Выбираем мясо для шашлыка

Перше правило – для справжнього шашлику не годиться заморожене м’ясо, особливо піддана розморожуванні у мікрохвильовій печі. Діючи таким чином, отримати соковиті шматочки тане в роті м’яса навряд чи вдасться.

Професіонали радять купувати м’ясо охолодженим, а якщо по незнанню вже куплено заморожене м’ясо – дати йому розтанути природним чином, просто діставши з холодильника і поставивши на кілька годин на вікно (тільки не під прямі сонячні промені).

Друге правило – важливо вибрати саму м’яку частину туші. Всупереч розхожій думці – це далеко не окіст і вже звичайно не лопаткова частина (тут м’ясо жорстке і шашлик з нього може виявитися сухим і прісним).

Краще всього орієнтуватися на жирні шматки шиї або хоча б грудної частини, при цьому велику кількість жиру піде шашлику на користь.

Готуємо шматочки. Які повинні бути шматки м’яса, щоб шашлик не вийшов сухим

Подготавливаем кусочки. Какие должны быть куски мяса, чтобы шашлык не получился сухим?

Успіх приготування залежить від правильної нарізки м’яса – адже вона гарантує рівномірність обсмажування шматка з усіх боків і всередині. Різати м’ясо краще всього в напрямку його волокнистої структури.

Ідеальна форма шматочків – середні кубики такого розміру, щоб від кожного можна було відкусити 2 – 3 рази.

Не варто різати як занадто великі шматки – це зробить шашлик схожим на звичайне смажене м’ясо, так і надто маленькі (на один зубок) – це знизить тривалість трапези, шашлик буде з’їдений занадто швидко, а їдці навіть не встигнуть нічого відчути і насититися ним.

Шлунок повний, але задоволення від трапези буде не найвище.

Готуємо необхідні інгредієнти

Перелік інгредієнтів визначається вибраним маринадом. Для томатного потрібні томати і однойменний сік або паста, для кефіру – відповідно, кефір і т. д..

Любителям використовувати оцет знадобиться цей компонент, а ті, хто воліє фруктові або винні (а також пивні) маринади – візьмуть те, що їм захочеться.

Найпоширеніші та перевірені часом маринади ми розглянемо докладніше, щоб стало зрозуміло, як їх робити і якими смаковими якостями вони володіють.

Найсмачніші маринади, щоб м’ясо було м’яким і соковитим

Топ 6 вкусных маринадов, чтобы мясо было мягким и сочным. Плюсы и минусы

Шашлик з оцтом. Переваги і недоліки оцтового маринаду

Шашлык с уксусом. В чем плюсы и минусы уксусного маринада

Приготування вкрай простий: береться м’ясо, оцет (з розрахунку 100 мл на 1 кг свинини), вода, сіль і спеції, також можна додати пару цибулин.

Розглянемо, як приготувати шашлик з оцтовим маринадом:

  • Нарізане м’ясо поміщається в глибокий емальований таз;
  • Крупно нарізати цибулини і разом зі спеціями відправляються до м’яса;
  • Оцет і вода змішуються в пропорції 1 до 1.5 і переливаються в таз. Важливо, щоб м’ясо повністю пішло під оцтову воду;
  • Маринування закінчується приблизно через 5 годин, але можна тримати довше.
  • Плюси використання оцту: м’ясо розм’якшується і стає більш податливим, а процес обжарювання скорочується. Також багатьом подобається специфічний присмак даного інгредієнта.

    До мінусів можна віднести відносну бідність смаку шашлику, т. к. оцет має властивість іноді «забирати» частина м’ясного смаку;

    Маринувати шашлики за допомогою оцту чи ні, справа індивідуального смаку. Багатьом цей спосіб готування здається найбільш зручним і звичним, оскільки в радянський час оцтовий маринад беззаперечно лідирував у цьому питанні.

    Як замаринувати шашлик зі свинини в майонезі з цибулею

    Как замариновать шашлык из свинины в майонезе с луком

    Інший популярний продукт для маринування – майонез. Це класика шашличної рецептури, тому смак такого шашлику знайомий багатьом.

    Знадобляться наступні продукти:

    • Свиняче м’ясо;
    • Майонез – 200 мл на 1 кг м’яса;
    • Сіль, гірчиця (75 мл) і спеції;
    • Цибуля – 2 шт. на кг свинини;

    Сам процес полягає в наступному:

  • Спочатку м’ясо нарізають і кладуть в таз або глибоку каструлю;
  • Далі м’ясо обрамляється нарізаним напів – кільцями цибулею;
  • Спеції засипаються на всю площу вмісту тазу;
  • М’ясні шматочки рівномірно заливаються майонезом і все акуратно перемішується;
  • Все блюдо залишається на маринування в холодильнику. Процес триває кілька годин, при цьому таз можна накрити дошкою.
  • Плюси даного маринаду очевидні в першу чергу для любителів майонезу – шашлики з них дійсно дуже смачні і поживні.

    З іншого боку, майонез – висококалорійний продукт, тому не всім підійде такий маринад.

    Якщо під рукою немає більш екстравагантних інгредієнти для маринаду (наприклад, ківі або тощо), то майонез може виявитися дуже до речі.

    Він є частим продуктом в холодильниках наших громадян і має заслужену народну любов.

    Рецепт шашлика в власному соку. Потрібні пропорції лимона, цибулі та інгредієнтів

    Рецепт шашлыка в собственном соку. Правильные пропорции лимона, лука и ингредиентов

    При цьому способі маринування смак м’яса нічим не маскується і проявляється в повній мірі. Спеції тут лише доповнюють і прикрашають його.

    Це найлегший спосіб зробити шашлик, особливо знадобиться таке уміння, коли ніяких соусів і добавок поруч не виявилося (таке іноді трапляється на дачі).

  • Промивання м’яса і його витирання. М’ясо повинно залишитися злегка вологим для того, щоб забезпечити рівномірний розподіл спецій;
  • Нарізка на шматки і натирання м’яса спеціями в глибокій емальованому посуді;
  • Цибулини ріжуться кільцями. На кожен кг свинини припадає по 2 великих цибулини;
  • Лимон береться з розрахунку половинка фрукта на 2 кг м’яса. Він шинкуется тонкими часточками, сік з яких видавлюється в м’ясну заготовку, а інша частина викладається шаром поверх м’яса;
  • Посуд з м’ясом закривається і забирається на півдня в холодильник. Важливо не додавати сіль раніше часу – вона вступає у справу тільки перед обсмаженням на вугіллі.
  • Цей рецепт смачний і поживний, а ще найбільш корисний. Противники такого шашлику закидають його в простоті і жорсткості, однак саме так готували шашлик багато поколінь.

    Маринад з соєвим соусом. Рецепт маринаду з соєвого соусу для свинини

    Маринад с соевым соусом. Рецепт маринада из соевого соуса для свинины

    Цікавий шашлик виходить при додаванні соєвого соусу. Смак знаходить додаткову пікантність і післясмак.

    Знадобляться 100 мл соусу на кілограм м’яса, а також сік лимона, часник і гірчиця.

    Приготування можливо при наявності мінімальних кухарських навичок, головне, спочатку гарненько вимити м’ясо, а потім нарізати уздовж його волокнистої основи.

    Далі свинина заливається соусом з подрібненим часником і сіллю, а наостанок видавлюється трохи лимонного соку. Страва коштує в прохолодному місці 3 – 5 годин, в результаті чого м’ясо розм’якшується і добре просочується.

    Маринад для шашлику з свинини на мінералці

    Маринад для шашлыка из свинины на минералке

    Про користь мінеральної води ходять виправдані легенди. В маринаді свої корисні властивості вона віддає свинячого м’яса, підвищуючи корисність вживання даного шашлику.

    Крім мінералки, набір компонентів класичний: свинина та спеціальні шашличні спеції, цибуля (співвідношення цибулі до м’яса дорівнює приблизно 1 до 3), сіль.

    Єдиний нестандартний інгредієнт – рослинне масло, яке потрібно на фінальних етапах.

    Готується шашлик з мінералкою таким чином:

  • Добре промите і вытертое м’ясо поділяється на рівні частки середньої величини;
  • Лук ріжеться великими кільцями, які потрібно розчавити над ємністю з м’ясом перед тим, як покласти їх у неї;
  • Ємність наповнюється мінералкою, в якій розмішуються спеції;
  • Маринування протікає цілий день (чи ніч) в холодильнику (якщо на вулиці зима – можна скористатися хрущевским холодильником при його наявності);
  • Після вилучення ємності на світло вода зливається, а м’ясо забезпечується рослинним маслом в кількості 50 мл. Все перемішується і тепер свинина остаточно готова до запіканню.
  • Слабкі сторони такого шашлику можна виявити, тільки якщо дуже чіплятися його смак добре розкритий, м’ясо легко смажиться і володіє м’якою консистенцією.

    Приємного проведення часу біля багаття в гарній компанії!

    Шашлик в банку смачніше, ніж на мангалі

    Шашлык в банке вкуснее, чем на мангале – правда ли это

    Слід встановити – міф це чи даність? Упереджене думку або об’єктивна дійсність. Зараз ми розглянемо особливості приготування даного способу і розберемося, що до чого.

    Готується блюдо в духовці, тому його можна робити, коли за вікном холодно або йти на вулицю просто лінь.

    Продуктовий список мінімальний – в нього входять м’ясо (2 кг), майонез (300 мл), спеції і цибулю з часником по 2 шт. (петрушка і перець за бажанням).

  • Секрет успішного приготування таїться в дрібної нарізки м’яса – тут як раз той випадок, коли м’ясний шматок повинен бути на один зубок!;
  • Цибульні кільця і подрібнений часник заливаються майонезом і засипаються спеціями. Набір компонентів перетворюється в одноманітну суміш;
  • М’ясо обвалюється в цій суміші і накривається целофановою плівкою на половину дня;
  • Далі знадобляться спеціальні шпажки з дерева, на які свинячі шматочки нанизуються впритул;
  • Тепер головне – береться звичайна скляна банка об’ємом 3 л;
  • З ємності, де м’ясо маринувалося, дістаються цибульні кільця, якими обкладається низ банки. Туди ж вивалюються залишки маринаду;
  • Шпажки з м’ясом вставляються в горлечко банки – вони при цьому щільно притискаються один до одного, але бажано залишати мінімальний зазор;
  • Банку закупорюється за допомогою харчової фольги, а в ній робляться отвори для віддачі пара;
  • Духовку попередньо розігріти не потрібно – банку ставиться в її лоно, а далі температура зростає протягом години (в деяких духових шафах трохи менше);
  • На останніх хвилинах банку відкривається і м’ясо доготавливается вже при вимкненій духовці.
  • Смак страви дійсно потрясний! Порівнювати його зі смаком шашлику на мангалі можна лише відносно, оскільки блюдо зовсім інше. Відсутній просочення димом, зате м’ясо виходить ніжніше.

    Таким чином, шашлик, приготований в банку – це компромісний варіант, який дозволяє балувати себе справжнім шашликом в будь-який час року!

    Як правильно смажити шашлик зі свинини на мангалі

    Как правильно жарить шашлык из свинины на мангале

    Ключовий момент у цьому питанні – не дати шашлику підгоріти. Для цього вугілля краще згребти в одну половину мангала і добре їх роздути, після чого розташовувати над ними шампури.

    Нічого страшного, якщо частина соусу буде стікати вниз, головне, щоб вугілля не згасли. Добре озброїтися спеціальною лопаткою, якій можна одночасно ворушити угольки і робити махи, підживлюючи їх киснем.

    Потрібно рівномірно повертати шампури, щоб м’ясце пропеклося з кожного боку. Погана ідея ставити біля мангалу мало тямить у цій справі людину – він напевно допустить пригорання.

    Краще, щоб приготуванням шашлику зайнявся обізнана людина – це буде правильно.

    Шашлик на сковороді – швидко і смачно

    Шашлык на сковороде – быстро и вкусно

    Це правда. Такий шашлик буде смачним і добре пропеченим. Для приготування можна взяти готовий маринад.

    Такий склад
    • Свинина 1.5 кг;
    • Маринад;
    • Цибуля – 3 шт.;
    • Сіль – за смаком;
    • Рослинне масло – 100 мл
    Як приготувати шашлик на сковороді
  • Порізане рівними шматками м’ясо замочується в маринаді з цибулею і стоїть в холодильній камері від 4 до 8 годин;
  • Потім воно ставиться на плиту в сковороді і при середній інтенсивності вогню перевертається через 5 хвилин – так обидві сторони покриються легкої скоринкою;
  • Вогонь зменшується, і м’ясо під кришкою гаситься ще півгодини.
  • Все неймовірно просто, а просочене маринадом м’ясо має більш багатим смаком, ніж обсмажене звичайним способом!

    Як приготувати шашлик в электрошашлычнице

    Как приготовить шашлык в электрошашлычнице

    Коли в господарстві є такий прилад – це значно стимулює до приготування шашлику, тому радувати себе і домочадців шашликом можна частіше.

    Потрібно всього лише взяти пару кг м’яса, та пару цибулин, а також майонез – 100 мл, оцет – 50 мл, і сіль з перцем.

    Порядок дій:

  • Шматки митого м’яса відкладаються в емальовану ємність;
  • Цибулини шинкують і кладуть туди ж;
  • Інші інгредієнти по черзі доповнюють м’ясо в ємності;
  • Через 6 год. маринування в холодильнику м’ясо витягується і надівається на шампури;
  • Электрошашлычница активується і працює близько 50 хвилин, шматки м’ясо при цьому не повинні зачіпати елементи апарату для нагріву.
  • Шикарне блюдо, яке дійшло до нас з дикої давнини і приготоване в сучасних умовах – шашлик, нітрохи не поступається мангальному, хіба тільки не пахне димом (хоча для багатьох це важливо).

    В цілому, страва виходить менш жирним, тому особливо корисно.

    Шашлик в духовці на шпажках або деку. Покроковий рецепт приготування з фото

    Шашлык в духовке на шпажках или противне. Пошаговый рецепт приготовления с фото – иллюстрациями

    Шпажки нагадують шампури, а деко наближає процес приготування до звичайної готуванні. Шашлик в духовці добре пропікається і виглядає дуже заманливо.

    Смак його здатний порадувати будь-якого любителя шашлику, приготованого на мангалі.

    Інгредієнти
    • Свинина – 2.5 кг;
    • Лимон – половинка;
    • Часник – 2 головки;
    • Приправа шашлична;
    • Рослинна олія – 150 мл;
    • Цукор – 25г.
    Як приготувати шашлик в духовці на шпажках або деку
  • Свинина рубається на шматки;
  • У глибокому посуді всі компоненти перемішуються. Лимон потрібен тут як донор соку – м’якоть не потрібна;
  • Майбутній шашлик коштує 2 – 3 години в холодному місці;
  • Через шматки пропускаються шпажки або м’ясо розкладається на деку;
  • Духовка приймає м’ясо і закривається на 40 хвилин. При цьому кілька разів її можна відкрити та забезпечити м’ясо маринадом.
  • Після запікання шашлик потрібно їсти, поки він гарячий. М’ясо тане на зубах, т. до. воно повинно вийти делікатним і лагідним.

    Який спосіб маринування виберіть ви, щоб м’ясо вийшло м’яким і соковитим

    Вывод: какой способ маринования выберите вы, чтобы мясо получилось мягким и сочным

    Способів безліч, і ними варто поповнити свою кулінарну скарбничку, але улюбленим стане тільки одне блюдо з перерахованих.

    Поділіться з нами в коментарях, що сподобалося особисто вам і вашій родині, чи згодні ви з тим, що мангал не обов’язковий або дотримуєтеся традиційного думки?

    Як би там не було, будь шашлик буде смачним, якщо його готували з правильного м’яса, не перетримали і, що найважливіше – робили від чистого серця!

    Джерело: http://msmirnova.ru/