«Де ж твоя батьківщина, окрошка?» — питання, звичайно, жартівливий, але дебати з нього не вщухають. Окрошка вважається національним російським і українським блюдом, але інші країни не перестають стверджувати, що це і їх національне блюдо. А от класична окрошка на квасі з ковбасою, рецепт якої сьогодні буде розглянуто – це не класика з родзинкою?

Якщо звернутися до історичних фактів і рукописним книгам, будь-яка країна світу може бути батьківщиною окрошки, тому що рецепт холодних супів відомий давно. Змінюються тільки інгредієнти і спеції, характерні для місцевості, де їх готують, і назви. Втім, питання про істинну батьківщині окрошки так і залишається відкритим.

Інтернет-співтовариство, що об’єднує професійних кухарів і домашніх господинь на численних сайтах, присвячених приготування смачної та корисної їжі, ніяк не визначиться і з іншим нагальним питанням: окрошка — страва перше чи друге?

У кожного твердження своя армія прихильників. Сперечатися можна до хрипоти, а праві і ті, і інші — окрошка по праву займає прикордонне положення, перебуваючи посередині між супами і другими стравами.

Таємниць у окрошки багато, але з одним незаперечним фактом згодні найпалкіші сперечальники: вона ідеально замінює гарячі супи в літній жаркий період. Не є ж морозиво цілодобово, хоча діти були б у захваті від такої ідеї!

Окрошка виконує миротворчу місію: абсолютно кожен кухар впевнений, що окрошка, приготовлена його руками — сама-сама класична.

Як приготувати окрошку

Как приготовить окрошку

Інгредієнти:

  • квас (2 літри);
  • огірки свіжі (2 штуки середньої довжини, 10-15см);
  • редис (4-5 штук розміром з волоський горіх);
  • ковбаса варена або куряче м’ясо (200г);
  • картопля (2 штуки середньої величини, орієнтуватися на розмір кулака);
  • зелень (петрушка, цибуля, кріп, базилік, салат — за смаком);
  • сметана (100 м з жирністю від 10% і вище);
  • яйця (3 штуки);
  • зелений горошок консервований (1 банку);
  • перець чорний (норма — на кінчику ножа, далі — за смаком);
  • сіль (грубого помелу, не йодована, половина чайної ложки без гірки);
  • гірчиця (1 ст. ложка).

Етапи творчого кулінарного процесу

  • За годину до приготування окрошки квас ставлять у холодильник (якщо напій був кімнатної температури). Або в морозильну камеру, де він охолоне до потрібної температури набагато швидше, ніж пошинкуются продукти, приготовані для окрошки.
  • Відварюють картоплю («в мундирі») і яйця. Краще в різних посудах через крихкість шкаралупи яєць. Обидва продукту перед укладанням в киплячу воду промивають проточною водою.
  • Поки картопля і яйця варяться, нарізають інші підготовлені продукти. Форма нарізки вибирається кухарем самостійно або за бажанням майбутніх «їдців» холодного супу.
  • По мірі нарізки, інгредієнти окрошки укладають в обрану посуд (емальований або скляний).
  • Відварені картоплю і яйця виймають з киплячої води і опускають в ємність з холодною водою для охолодження (5-10 хв). Потім шаткують і додають до решти продуктів майбутньої окрошки.
  • Заправка: гірчицю і сметану перемішують з сіллю, додають до вже наявних продуктів і ретельно перемішують. Зелень укладають на цьому етапі, або після заливки квасу — вирішувати кухареві.
  • Нарізані продукти заливають холодним квасом і відправляють окрошку в холодильник мінімум на півгодини настоятися. Це роблять для того, щоб інгредієнти страви схопилися для правильної хімічної реакції.
  • Чим же окрошка так хороша

    • По-перше, для її приготування використовують свіжі продукти.
    • По-друге, легкість перетравлення організмом.
    • По-третє, простота приготування.

    Коли на вулиці спекотно, людина без ентузіазму вибирає перші гарячі страви, борщ або щі (виняток — другі страви, та й ті хочеться потримати над кондиціонером). Окрошка спочатку виграє негласну гонку, тому що її основа — холодні напої. Це не тільки квас, в неї додають кефір, кисле молоко, ряжанку, навіть кисле молоко — для любителів.

    Окрошка відмінно втамовує голод, і в ній особлива привабливість — вона дуже легка для травлення. Всього 65 кк на сто грамів продукту! Якщо замість економічного замінника м’яса — ковбаси, додати м’ясо справжнє, наприклад курячу або індюшачу грудинку, коефіцієнт корисної дії на організм збільшиться в кілька разів.

    Рецептів окрошки — «море», в тому числі і «самих-самих класичних». Вибирати треба за смаком, входять інгредієнтів, квасу, тому що він не буває стовідсотково житнім. Наприклад, замість звичайного, заливають окрошку квасом з чайного гриба, теж виходить дуже смачний рецепт. Загалом, вибір холодників широкий, на будь-який смак і колір!

    Секрети приготування

    Хоча окрошка вважається стравою «простіше не буває», в її приготуванні є нюанси — у кожної господині або кухаря вони строго індивідуальні, але є ряд моментів, які об’єднують всі окрошечные рецепти світу.

    • Ідеальною за смаковими якостями вважається окрошка на домашньому квасі. Якщо «лінь» або «час піджимає» для приготування холодного супу підійде і магазинний квас з позначкою «квас для окрошки».
    • Цей рецепт з ковбасою вареною (докторська, молочна, російська, чайна — за вибором, головне, щоб була якісна і без зайвого жиру). Для тих, хто не сприймає промислові ковбаси в принципі — «поганий» продукт замінюється відвареної грудинкою курки, індички або качки.
    • «Всі пом’яти і порізати як попало» для окрошки не вихід з положення. Смак буде інший. Однак порізати всі продукти під копірку навряд чи вдасться — людина не робот, овочі (і не тільки) можуть підвести, особливо відварні, навіть при використанні спеціальних шинкующих пристроїв. Як же бути? У цьому випадку дотримуються практики нарізування всіх інгредієнтів в одному стилі: чи все в «кубиках», чи все в «зірочках».

    Час витримки минуло — пора до столу. Класична окрошка на квасі з ковбасою готова!

    Джерело: http://eco-skarb.com.ua/