Борщ це не тільки основне слов’янське блюдо, це багатовікові традиції, що зародилися в Київській Русі, дбайливо збережені і підтримувані сучасниками. Наваристий, ароматний, з насиченим смаком борщ на столі – це в крові з молоком матері, без нього не уявляється побут слов’янського світу. Тому сьогодні розглянемо класичний рецепт борщу з фото!

Наскільки різноманітні слов’янські народності, настільки різноманітні і борщі, відрізняються національними особливостями. Кожен гарний по – своєму. Спільне, що їх об’єднує, це численний набір інгредієнтів, що забезпечує багатий смак.

Мало того, у кожної господині свій борщ, особисте бачення страви з неповторною родзинкою. Це її гордість і досягнення. Недарма адже рідний дім неодмінно асоціюється з запахом домашнього, улюбленого борщу.

Враховуючи той факт, що турботлива годувальниця намагається зробити меню різноманітним, знаходиться в постійному пошуку нових рецептів, ми пропонуємо варіанти виключно смачних борщів. Сподіваючись на те, що вони займуть гідне місце в записній книжці сімейних рецептур і зуміють внести різноманітність у Ваш раціон.

Так само рекомендую почитати як приготувати борщ з буряком щоб він був червоний.

Зміст:

  • Класичний рецепт борщу
  • Борщ з квашеною капустою
  • Борщ з куркою
  • Борщ в мультиварці
  • Борщ з квасолею
  • Борщ з пампушками

Класичний рецепт борщу

Классический рецепт борща

Борщ по класичному рецепту має чудовий смак, він дуже поживний і ситний. Корисні якості страви забезпечуються багатством овочів, м’яса.

Рецепт класичний передбачає м’ясний бульйон, обов’язкова наявність буряків, незважаючи на те, що в деяких регіонах її не використовують. Ми приготуємо буряк так, що вона не буде домінувати в борщі, але, тим не менш, привнесе в нього свої вітаміни, необхідні для організму.

До приготування борщу потрібно добре підготуватися, придбати свіжі та якісні продукти. У першу чергу це стосується м’яса.

Наваристий бульйон виходить з яловичини, краще купувати її на кістки, тоді бульйон вийде більш насичений.

Заготовляємо продукти для трилітрової каструлі

  • П’ятсот грамів яловичого м’яса на кісточці;
  • 300 грамів картоплі;
  • Одна буряк (невелика);
  • Дві середні морквини (в т. ч. одна для бульйону);
  • Триста грамів свіжої капусти;
  • Дві середні цибулини(в т. ч. одна для бульйону);
  • Два солодких перцю, бажано червоних;
  • Невелика упаковка томатної пасти, як мінімум три столових ложки. Якщо є томатний сік або свіжі помідори – чудово. Томатного соку потрібно приблизно п’ятсот мл;
  • Спеції, як завжди, за бажанням і смаком (у вигляді солі, перцю горошком, лаврового листа);
  • 50 мл. олії соняшникової;
  • По пучку зелені кропу, петрушки.

Як приготувати класичний борщ

Варимо бульйон

  • М’ясо вимити, вибрати дрібні кістки, залити холодною водою, поставити на вогонь.

  • Не забувайте зняти пінку вчасно, після чого покладіть в бульйон цілу цибулину і моркву. Це додасть бульйону прозорості і чудово доповнить його смакові якості.

  • Киньте також горошки чорного перцю, підсолити. Прикрутіть вогонь, нехай бульйон мліє години півтори – два, залежно від віку яловичини. Готове м’ясо потрібно вийняти, порізати порційно після охолодження, бульйон бажано процідити.
  • Час приготування бульйону потрібно використовувати для підготовки овочів на зажарку. Свеколку, морковочку, перчик потрібно почистити, порізати соломкою (при бажанні скористатися теркою). Очищену цибулю порізати дрібними шматочками. Щоб чищення овочів і готування в цілому не перетворилася на тортури, потрібно використовувати якісні ножі або сучасну овочерізку. Хочу порадити вам набір з [urlspan]прекрасних ножів[/urlspan], які не тупляться і добре сидять в руці. При їх покупці ви отримуєте овочерізку в подарунок, тобто вбиваєте 2 зайців. Якраз напередодні свят триває акція, можна брати в якості подарунка, упаковка дуже красива.

  • Готуємо зажарку

  • У розігріту сковорідку з олією помістити нарізку з буряка, помішуючи, підсмажити її п’ять – сім хвилин.
  • Потім додати цибулю, обсмажувати три хвилини, після чого закласти моркву і половину кількості перцю. Обсмажити все разом десять хвилин. Пересмажувати овочі не потрібно. Регулюйте час, враховуючи особливості своєї грубки.

  • Овочі підсмажилися – додайте томатну пасту. Пригасите овочі з нею протягом 10 хвилин. При використанні томатного соку, влийте 300 мл (якщо не вистачить кислоти, додасте після), тушкувати з томатом слід 20-30 хвилин на повільному вогні.

  • Далі потрібно картоплю очистити, нарізати середніми кубиками або соломкою, як побажаєте.

  • Кинути картоплю в бульйон.
  • Порізати м’ясо і відправити його в слід за картоплею.
  • Очистіть від непотрібних листя капусту, нарізати її соломкою.

  • Як тільки картопля буде готова, капусту кидайте, солодкий перець, що залишився, лавровий лист, зелень нарізати.

  • Закипіла капуста – засмажку додавайте.

  • Нехай борщ добре закипить, спробуйте на смак, додайте солі, перцю. Кислоту можна регулювати додаванням томатного соку, невеликої кількості лимонного соку. Після чого борщ повинен обов’язково закипіти.
  • Готового борщу дайте постояти хвилин тридцять.
  • Аромат стоїть на весь будинок! Приправлений сметанкою, борщец пахне зеленню і лаврушкой. Запрошує до обіду. Приємного апетиту!

    Завзятим любителям буряків, досвідчені кухарі радять гасити її на соняшниковій олії окремо від засмажки, з додаванням невеликої кількості бульйону або води, томатного соку або пасти.

    У такому разі борщ буде мати більш буряковий присмак.

    Борщ з квашеною капустою

    Борщ с квашеной капустой

    Це не страва, а повне зібрання корисних елементів. Завдяки властивостям квашеної капусти, борщ стає не тільки смачним і пікантним, але і нескінченно корисним.

    В холодну пору року і апетитний гарячий, він додасть сили, зміцнить імунітет. Візьміть на озброєння рецепт цього чудового борщу.

    Для приготування 4-5 порцій необхідні продукти

    • Зварений заздалегідь бульйон з п’ятисот грамів яловичини;
    • Триста грамів квашеної капусти;
    • Цибулина одна;
    • Морква-одна штука;
    • Буряк, одна штука;
    • Дві – три картоплини;
    • Олія соняшникова у кількості двох – трьох ст. л.;
    • Паста томатна – дві – три ст. ложки.;
    • Чорний перець горошком (4 шт.);
    • Три зубчики часнику;
    • Зелень, лавровий лист.

    Готуємо борщ з квашеною капустою

  • Буряк очистити, нашаткувати соломкою.
  • У розігріту сковороду покласти буряк, на олії злегка обсмажити.
  • Сюди ж додати томатну пасту, сік капустяний половину склянки, протушкувати до готовності. Вогонь повинен бути слабким, сковороду необхідно прикрити.
  • Очищену цибулину дрібно порізати, обсмажити до прозорого стану.
  • До цибулі додати нашатковану соломкою моркву, протушкувати все разом хвилин 5 – 7.
  • Віджати при необхідності капусту, додати до засмажки, гарненько вытушить до випаровування всієї вологи.
  • Поставити бульйон на плиту, закип’ятити.
  • Очищену картоплю нарізати середніми кубиками, кинути в бульйон, десять хвилин варити.
  • Нарізати зварене м’ясо, відправити до картоплі.
  • Закласти в бульйон протушкувалися овочі, спеції у вигляді лаврового листа, перцю горошком, закип’ятити.
  • Після закипання спробувати на смак, додати при необхідності солі.
  • Зробити вогонь помірним, томити до готовності. За часом це буде приблизно хвилин 15 – 20.
  • За п’ять хвилин до готовності додати дрібно порізаний часник.
  • Якщо вистачить сил, обов’язково дайте настоятися борщу. Від цього він стане ще краще. Заправляти сметаною, посипайте зеленню і їжте на здоров’я.

    Досвідчені кулінари радять зайву кислоту, якщо така є, прибрати за допомогою невеликої кількості цукру.

    Борщ з куркою

    Борщ с курицей

    Борщ з курячим м’ясом дуже ніжний на смак, до того ж більш дієтичний і легкий.

    Крім неповторного смаку, він має ще одна перевага – приготувати його можна швидше. Адже курятина вариться недовго, якщо не брати в розрахунок домашню птицю.

    Можна використовувати будь-яку частину курячої тушки. Багато в чому вибір залежить від часу, який є у невтомній господині.

    Якщо його замало, чудово підійдуть і стегенця, благо варяться вони швидко.

    Заготовляємо набір продуктів для восьми порцій

    • Два курячих стегенця;
    • Дві – три картоплини;
    • Один буряк;
    • Одну моркву;
    • Двісті грамів свіжої капусти;
    • 1 цибулину;
    • Пасту томатну дві ст. ложки;
    • Яблучний оцет одну ч. ложку;
    • Лаврового листочка дві – три шт.;
    • За смаком солі і перцю чорного;
    • Олія соняшникова чотири ст. л.;
    • Пучок зелені.

    Покроковий процес приготування

  • Насамперед потрібно поставити бульйон. Стегенця занурити в холодну воду, якої необхідно два – два з половиною літра, поставити на плиту. При закипання зняти пінку, потім підсолити, кинути перець горошком, готувати на помірному вогні 35 хв., відкривши кришку.
  • Є час овочами зайнятися. Почистити і нашаткувати соломкою буряк, моркву, капусту, цибулю подрібнити маленькими шматочками, картоплю порізати середніми кубиками.
  • Поставити гасити буряк з додаванням олії, яблучного оцту. Загальний час – не менше п’яти хвилин.
  • Смажити цибулю на олії до прозорості, додати моркву, обсмажувати разом три хвилини, сюди ж направити томатну пасту, протушкувати ще чотири хвилини.
  • Готове м’ясо вийняти їх бульйону.
  • Картоплю відправити в бульйон, нехай повариться в самоті десять хвилин.
  • Остигле м’ясо нарізати порційно, відправити слідом за картоплею.
  • Капусту покласти в бульйон.
  • Протушенную буряк додати, нехай закипить.
  • Закласти зажарку, лаврушку, нарізану зелень.
  • Закип’ятити, спробувати на смак.
  • Кип’ятити ще сім – десять хвилин, зняти з плити.
  • Дати прийти в себе двадцять хвилин.
  • Борщик з куркою готовий. Який він гарний і ароматний, так і хочеться спробувати. Заправляти сметаною при подачі і приємного Вам!

    Борщ в мультиварці

    Борщ в мультиварке

    Борщик в мультиварці виходить просто чудовий – наваристий, смачненький. Цьому сприяє сам прилад. Тут страву по – справжньому нудиться, чого не скажеш про газовій печі.

    Мимоволі згадується російська диво – піч з її багатогранними можливостями.

    Інгредієнти для борщу в мультиварці на сім – вісім порцій

    • П’ятсот грам яловичої м’якоті;
    • Чотириста грамів свіжої капусти;
    • Сто грамів цибулі;
    • 150 грамів картоплі;
    • Сто гр. моркви;
    • Триста гр. буряків;
    • Три ст. ложки томатної пасти;
    • Три часникового зубчики;
    • Солі, перцю, лаврового листочка – як душа забажає;
    • Три ст. ложки рослинної олії;
    • Лимонний сік дві – три ст. ложки.

    Готуємо борщ в мультиварці

  • Очищений цибулю дрібненько порізати.
  • Включити мультиварку на «Випічку», закласти цибулю в чашу і підсмажити на олії.
  • Моркву очистити, нашаткувати, відправити до цибулі. Обсмажувати протягом десяти хвилин.
  • Закласти томатну складову у вигляді пасти. Нехай гаситься в загальному казані п’ять хвилин. Не забувайте помішувати.
  • Буряк почистити, натерти на тертці, відправити до засмажки разом з соком лимона, щоб не загубилася красива забарвлення нашого улюбленого страви. Не забудьте підсолити і приперчити. Нехай тушкуються 15 хвилин.
  • Тепер потрібно м’ясо нарізати порційними шматочками.
  • Очищену картоплю також нарізати кубиками.
  • Нашаткувати соломкою капусту.
  • Закладіть в каструлю м’ясо, картоплю, капусту, лаврушку, перець горошком. Води налийте до максимальної позначки.
  • Включити «Тушкування, Суп» на одну годину і чекати приготування.
  • При вимиканні, відкрити кришку, закласти часник, подрібнений або пропущений через прес, перемішати борщ, дати постояти хвилин десять.
  • Борщик готовий, пора до столу. Приємного Вам!

    Тим, хто любить капусту більш щільну, закладати її в мультиварку рекомендується за десять – п’ятнадцять хвилин до відключення.

    Борщ з квасолею

    Борщ с фасолью

    Борщ з квасолею гарний як на м’ясному бульйоні, так і в пісному варіанті. Квасоля надає страві неповторну родзинку і деяку пікантність. Не кажучи вже про масу вітамінів і мікроелементів, якими квасоля збагачує улюблений борщик.

    Це чудовий варіант для дотримуються церковні пости і бажаючих скинути зайві кілограми. Нарешті, це просто смачно!

    Отже, готуємо інгредієнти для 10 – 15 порцій

    • Бульйон 250 г яловичої грудинки (бажаючі постити, беруть просту воду);
    • П’ять картоплин;
    • Два склянки квасолі;
    • Одна буряк;
    • Одна морква;
    • Триста грамів капусти;
    • 2 солодких перцю;
    • 30 грамів томатного пюре;
    • Дві ст. ложки яблучного оцту;
    • Рослинна олія для засмажки, грам 50;
    • Спеції, зелень.

    Готуємо борщ з квасолею

    Почнемо з квасолі.

    Є два варіанти борщу, вибір яких залежить від бажання кухаря. Додавати в борщ заздалегідь зварену квасолю, або ж використовувати бульйон, на якому варилася квасоля.

    Більшість використовують перший варіант, перевагою якого є прозорий бульйон, тоді як при варінні квасолі вода потемніє, навіть якщо використовувати білі сорти квасолі. Зваримо квасолю заздалегідь і ми.

    Щоб квасоля швидше приготувалася, її замочують на ніч, потім вона вариться півтори години.

    Висновок зібралися варити борщ з квасолею, замочіть її і зваріть заздалегідь. Ми добре підготувалися, маємо відварену квасолю.

    Продовжуємо процес приготування смакоти з квасолею

  • Буряк потрібно нарізати соломкою.
  • Протушкувати її з додаванням води, оцту, томатного пюре. Операція триває десять – п’ятнадцять хвилин.
  • Обсмажити до напівготовності нашатковану соломкою моркву на олії.
  • Поставити на плиту бульйон, визначити до нього шматочки м’яса, звареного і порційно нарізаного.
  • Очищену картоплю порізати середніми кубиками, направити в киплячий бульйон, десять хвилин варити.
  • Нарізати капусту соломкою, відправити до картоплі після того, як та покипить належний час.
  • Закласти нарізаний кубиками болгарський перець.
  • Додаємо квасолю за п’ять хвилин до готовності картоплі.
  • Тепер саме час відправити у борщ моркву і буряк.
  • Після закипання потрібно спробувати на смак, підсолити, подперчить при необхідності.
  • Варити ще хвилин п’ять.
  • Дайте настоятися приготовленому диву хвилин 20. Складові частини борщу обміняються привітаннями, від цього смак стане набагато більш насиченим і цікавішим.
  • Подавайте незвичайний борщ зі сметаною і зеленню. Він неймовірно смачний!

    Борщ з пампушками

    Борщ с пампушками

    Український борщ з пампушками – це окрема історія і голова в чудовій книзі під назвою «Борщ». Наваристий, з ароматом, він не залишить байдужим навіть найдосвідченішого гурмана.

    Пампушки, помаженные часничком, поруч заморожене сальце – ой, як же це витримати. Давайте вже готувати, просто не терпиться спробувати!

    Для борщу в четырехлитровой каструлі потрібно підготувати

    • Бульйон з яловичої грудинки з кісточкою (800 грамів);
    • Один буряк (велику);
    • Четверту частину середньої головки капусти;
    • Три картоплини;
    • Одну цибулину;
    • Одну середню моркву;
    • Два болгарських перцю;
    • Один помідор;
    • 3 зубчики часнику;
    • Третина лимона;
    • По одному пучку кропу і петрушки;
    • Сіль, цукор, лавровий лист, мелений чорний перець;
    • 70 грамів рослинної олії для обсмажування.

    Для приготування пампушок

    • 400 грамів борошна;
    • Стакан води;
    • Півтори чайних ложок сухих дріжджів;
    • Пів чайної ложки солі;
    • 1 ст. ложка цукру;
    • 2 ст. ложки молока;
    • 6 ст. ложок рослинного масла;
    • 2 зубчики часнику.

    Готуємо борщ з пампушками

  • Ми молодці, бульйон приготували заздалегідь. Подальші процеси будемо робити паралельно: возитися з тестом і овочами.
  • Є час зайнятися пампушками, адже потрібен час для підняття тесту.
  • Потрібно взяти склянку теплої води, розчинити в ній дріжджі, цукор, сіль. Додати масло і 350 грамів борошна. Краща якість вимішування забезпечить робота руками, що ми і робимо – спочатку замішуємо тісто в мисці, потім переносимо тісто на стіл.
  • Ретельно вимішуємо до тих пір, поки воно не перетвориться в гладенький куля. В процесі підмішуємо 50 грамів борошна. Потім тісто потрібно обмазати маслом і помістити в посуд, також змащену маслом (щоб не прилипало). Накрити, поставити на годину в тепле місце.
  • Тісто відпочиває, займемося овочами, які потрібно почистити, вимити і нарізати. Картоплю і цибулю кубиками (цибулю маленькими), моркву, буряк, капусту і перець – соломкою. Очистимо відразу часник, у помідора виріжемо хвостик.
  • Робимо засмажку. Для цього необхідно обсмажити на олії цибулю, хвилин через п’ять додати моркву.
  • Минуло п’ять хвилин, додати буряк, попередньо сбризнув лимонним соком і притрусивши невеликою кількістю цукру (0,5 ст. л.). Перемішуйте овочі, пересмажувати не потрібно, для цього краще відразу зменшіть вогонь.
  • Додайте до овочів пару ополоників бульйону, нехай тушкують до готовності буряків. По часу це хвилин двадцять.
  • Бульйон поставити на вогонь, довести до кипіння.
  • Зварене м’ясо порізати на шматочки.
  • У гарячий бульйон відправити м’ясо і картоплю.
  • Картопля вариться хвилин десять, потім додається капуста і болгарський перець.
  • Після закипання, вогонь потрібно зменшити – нехай мліє.
  • Розтерти помідор на тертці, додати до засмажки на п’ять хвилин.
  • Далі закладаємо зажарку в бульйон, розмішуємо, даємо закипіти. Пробуємо на смак, додаємо чого не вистачає. Кислоту регулюємо лимонним соком.
  • Нарізаємо зелень і часник. Для того, щоб це пишність найкращим чином віддало свої соки борщу – перетираємо масу в ступці з пучкою солі.
  • Овочі готові, додаємо зелень. Нехай закипить. А ось тепер можна вимикати.
  • Як би не хотілося спробувати цього пахучого борщечка, неодмінно дайте йому настоятися. Ви будете винагороджені ! Адже у нас ще будуть пампушки.

    Робимо помпушки

    Тісто в цей час підійшла і збільшилася в два рази. Можна приступати до випічки.

  • Для цього змастіть форму маслом, відривайте шматочок тіста завбільшки з яйце, робіть з нього кульку і щільно викладайте в форму.
  • Потім потрібно накрити форму, дати постояти хвилин п’ятнадцять, цей процес називається розстойкою.
  • Потім змастити молоком верх пампушок, помістити в розігріту духовку (180 градусів). Час – 20 хвилин.
  • Для додання пампушкам часниковою оригінальності, потрібно зробити заливку.
  • Для цього пропустити через прес 2 зубчики часнику, додати трохи солі, рослинної олії, дві столові ложки води. Розмішати заливку, трохи збиваючи виделкою.
  • Ароматною кашкою залити ще гарячі пампушки прямо у формі, дати просочитися 10 хвилин. Після цього можна діставати з форми і подавати до борщу.
  • Нарешті дочекалися. Говорити більше не про що, пробувати треба! Приємного апетиту!

    Будемо раді, якщо наші рецепти припали Вам до душі. Поділіться і Ви своїми борщами. Заздалегідь спасибі!

    Джерело: http://istoriya.sumy.ua/