Без сумніву всі власники присадибних ділянок не раз замислювалися про облаштування коптильні. Та це й зрозуміло. Кому ж не хочеться іноді поласувати копченим м’ясом, сальцем, рибкою. А приготовані своїми руками, та ще й на власній коптильні, делікатеси здадуться ще смачніше. Тому розглянемо, як з нуля створюється коптильня гарячого і холодного копчення своїми руками!

Та й корисніше вони будуть магазинних, що дуже важливо. Крім того, коптильня на ділянці – гордість господаря. І якщо у когось ще немає такої чудової речі на ділянці, знаю чомусь лякає удавана складність роботи. Підказує особистий досвід, проходили таке.

Насправді, нічого складного немає. Головне-зважитися. І, розібравшись у суті самого пристосування, споруджувати коптильню своїми руками. І тоді на Вашому столі завжди будуть присутні апетитні димком продукти. Домочадці будуть задоволені, а гості приємно здивовані. Заманливо? Тоді до справи.

Зміст:

  • Коптильня холодного копчення своїми руками
  • Коптильня гарячого копчення своїми руками

Коптильня холодного копчення своїми руками

Перше, що потрібно зробити, це розібратися в процесі холодного копчення, в принципі роботи коптильні. І тоді дозріє план – з чого, як і де.

Приготування продуктів холодним копченням це обробка їх димом і невисокою температурою (від 18 до 25 градусів) протягом певного часу.

Під впливом цих факторів продукти втрачають вологу, підсихають, глибше насичуються димком. В результаті чого на столі з’являються соковиті, ароматні копченості з дивовижним і специфічним смаком, з щільною структурою.

Принцип дії коптильні наступний: в топці розводиться багаття, дим від нього по димоходу проникає в камеру з продуктами і робить свою благородну справу.

Звідси випливає, що коптильня, пристрій якої нас так лякало, складається з трьох основних елементів – топки, димоходу і коптильної камери.

Найпростіша схема коптильні геть відкине всі страхи перед її облаштуванням.

  • Початок всього процесу, так звана топка, тут розпалюється багаття.
  • Дрова. Саме дрова, не вугілля, і ніяке інше паливо.
  • Димар.
  • Кладка, на яку встановлюється камера. Цеглу на схемі для наочності. У практиці можна використовувати інші способи установки.
  • Металева решітка
  • Корпус коптильні
  • М’ясні або рибні напівфабрикати.
  • Стрижень з металу з гачками для підвішування продуктів.
  • Накриття з мішковини (як варіант).
  • Топкові дверцята.
  • Ось і всі премудрості. Що стосується наведених розмірів – їх потрібно обов’язково дотримуватися. Особливо це стосується димоходу.

    Відстань у два метри потрібно для того, щоб остудити гарячий дим до потрібної температури. Інакше неможливо досягти ефекту холодного копчення.

    Розбір схеми повинен переконати Вас, що коптильню можна спорудити навіть з підручних засобів, напевно наявних у господарстві.

    Як зробити коптильню

    Давайте домовимося так – розглянемо найпростішу коптильню своїми руками. А Ви вже на місці розберетеся, як її вдосконалити, виходячи з наявних можливостей. Удосконалення передбачає тільки матеріали. Схема залишається така ж. Це – основа основ, так сказати.

    Найпростіша коптильня своїми руками припускає мінімальне наявність матеріалів:

    • Металевий ящик або відро для топкової ями
    • Лист заліза за розміром топки, якщо ящик або відро не має дна
    • Металева сітка
    • Шифер для накриття димоходу і топки, або листове залізо
    • Металеві стержні або труби для підвішування напівфабрикатів
    • Гачки (краще з нержавіючої сталі)
    • Накриття з серпянки або мішковини
    • Бочка без дна

    Починаємо споруджувати

  • Вирити топкову яму, зміцнити її металевим ящиком, або відром. Іншими словами, вставити підручні засоби у вириту яму. При необхідності на дно укласти лист заліза.
  • Від топки прорити димар довжиною 2 метри. Ширина і глибина на 1,5-2 багнета лопати. Топка і димар накриваються шифером чи листовим залізом, присипаються землею.
  • В кінці димоходу розташувати металеву сітку або решітку.
  • Надійно встановити на сітку бочку.
  • Зверху укласти металеві стрижні, підвісити на них гачки.
  • Зверху камера накривається рідкісної мішковиною, змоченою у воді.
  • Уточнимо деякі моменти:

  • Необхідно простежити за герметичністю конструкції – дим з топки повинен надходити в камеру.
  • При розпалюванні багаття, дайте полетіти чорного диму. Це можна зробити приподнятием шиферу. В камеру повинен проникати чистий, легкий димок.
  • Необхідно стежити за вологістю мішковини, періодично змочувати її. Мішковина впливає на рівномірний обкурювання продукту димом.
  • Під камеру можна пристосувати і старий холодильник. Треба тільки позбутися від пластмасових деталей, зробити отвір в днищі і вгорі – для входу і виходу диму.
  • Найпростіша коптильня холодного копчення ідеально підходить для тих випадків, коли продукти готуються час від часу, чисто для себе, як говориться.

    Тепер давайте подивимося, як з найпростішої коптильні зробити стаціонарну.

  • Топка для стаціонарної коптильні може бути складена з вогнетривкої цегли. Для цього дно заливається цементним розчином, і викладаються стіни. На передній стінці кріпиться чавунна дверцята.
  • В якості димоходу використовуються труби, які укладаються в траншею і засипаються землею.
  • Для камери викладається основа з цегли. Вона повинна бути піднята над поверхнею.
  • Камера може бути дерев’яна, цегляна. Дерев’яна: з брусів збивається каркас обшивається дощечками.
  • Обшивка повинна бути дуже щільною, свого роду дерев’яне полотно. Дах робиться похилим. Обов’язкова труба для виходу диму і дверцята попереду.

    Коптильня готова до експлуатації. Не забудьте зробити пробний запуск. Удачі!

    Коптильня гарячого копчення своїми руками

    Гаряче копчення передбачає обробку продуктів димом і гарячої температурою від 60 і вище градусів. Процес приготування копченостей швидкий, час йде від однієї години до трьох, залежно від продукту.

    Цими факторами гаряче копчення відрізняється від холодного. Стало бути, зробити коптильню гарячого копчення простіше, ніж «холодний варіант».

    Процес гарячого копчення полягає в наступному: вогонь розпалюється під камерою, на дні якої починають тліти тирсу. Чому піднімається дим, збагачує продукти. Виходить, що коптильня гарячого копчення – це одна ємність, всередині якої знаходяться і джерело диму, і продукти.

    Проста схема коптильні власні очі переконає в нескладності процесу.

    Як зробити коптильню

    Згідно зі схемою, коптильню можна спорудити з простих підручних засобів. Візьмемо звичайне металеве відро і перетворимо його в джерело копченої смакоти.

  • У верхній частині відра просвердлите отвори.
  • Вставити в отвори металеві прути з гачками.
  • У кришці зробіть отвір для виходу диму.
  • На дно відра укладіть тирсу або стружку.
  • Розмістіть на вищому рівні металеву решітку.
  • Процес копчення

    • Зробіть піднесене пристосування для установки камери – відра. Це можна спорудити з цегли, з зігнутих металевих прутів. Висота підставки повинна бути такою, щоб було зручно розводити багаття. Підставка повинна надійно тримати на собі відро
    • Розпаліть багаття
    • Поставте камеру в повній бойовій готовності, тільки без продуктів
    • Дочекайтеся того моменту, коли тирса почнуть ефективно тліти
    • Завантажуйте продукти, щільно закривайте кришкою. При необхідності на кришку покладіть гніт.

    Ось і весь нехитрий процес. А результат просто приголомшливий. Така нехитра переносна коптильня здатна здивувати всіх на присадибній ділянці, на виїзному пікніку. А на березі річки їй взагалі не буде ціни. Наловив риби, і кіпті собі на здоров’я.

    За таким принципом можна виготовити коптильню з бочки. Це вже більш «домашній» варіант. У ній можна встановити кілька грат, і коптити продукти в більшій кількості. Тільки в нижній частині бочки потрібно зробити отвір з дверцятами для зручного розміщення тирси.

    Майструють коптильні і з цегли – це добротні, стаціонарні споруди, для яких знадобляться деякі зусилля і витрати. Але коптильня варто того. І якщо майстер знайомий з цегляною кладкою і основами будівництва, то це справа він здійснить успішно.

    Принцип цегляного варіанту ґрунтується на тих же правилах, що і спрощені коптильні. Схема для всіх одна. Тільки матеріал різний.

    Матеріали:

    • Цегла керамічна
    • Матеріали для приготування розчину – цемент, пісок
    • Решітки металеві, арматура, кутники, дріт
    • Дошки
    • Глина

    На що звернути увагу при будівництві

  • Фундамент повинен бути обгрунтований, тому потрібно дотримуватися усіх будівельних правил. Риється котлован, робиться опалубок, заливається розчин, скріплюється арматурою.
  • Кладка повинна починатися з кутів, укріплених дротом.
  • Для топки потрібно вибирати жаростійкий метал, її необхідно надійно укріпити куточком і арматурою.
  • Розмір камери робиться в два рази більшим, ніж топка.
  • Повітропровід повинен по висоті відповідати четвертої частини всієї висоти конструкції.
  • Дах споруди робиться з дерев’яних дощок.
  • Ось і все – справа майстра боїться. Залишається тільки користуватися плодами своєї праці, пригощати копченими делікатесами.

    Джерело: http://marsella.com.ua/