Вінегрет – широко поширене блюдо в кухні Росії і країн СНД – страва, відоме у всьому світі як «російський салат». Як робиться вінегрет класичний? Рецепти з фото покроково, як приготувати вінегрет швидко і смачно!

Традиційно, вінегретом називається салат з додаванням оцту. Готується він з різних відварених, неочищених від шкірки овочів, але обов’язково з буряком.

Вінегрет є холодним закусочним стравою. Його поява на столі часто відбувається під час святкового застілля (особливо в новорічні свята).

Це смачне, багате вітамінами блюдо, містить у собі безліч овочів, такий мікс, у зв’язку з чим, в народі його назва стала синонімом всього багатокомпонентного, неоднорідного.

До речі, в російській кухні вінегрет займає одне з перших місць серед салатів по частоті приготування і популярності.

Масова любов до нього пояснюється різноманітністю смаку – тут і свеколка, і морква, і квашена капуста, і картопля, а також іноді оселедець, варене яйце, солоні огірки і навіть квасолю.

Читайте також:

Салат з печінкою тріски: дуже смачний рецепт з фото

Мімоза з консервою: класичний рецепт салату з покроковими фото

Дуже смачні салати з кальмарів: покрокові рецепти з фото

Дуже смачні рецепти салатів з авокадо: 6 рецептів з фото

Прості і смачні рецепти салатів на день народження. Фото і опису нових рецептів

Також кладеться досить багато цибулі, тому взимку цей салат допомагає підтримувати імунітет на належному рівні. Взагалі користь салату з оцтом відома всім з дитинства.

Перелік корисних мікроелементів здавна вражає дієтологів і імунологів, тому вінегрет настійно показаний до регулярного прийому в їжу, як частина звичайного раціону.

Не доводиться говорити, що по святах вінегрет обов’язково повинен займати своє місце на столі. Так і відбувається – на який святковий стіл не подавалася велика скляна салатниця з соцветьем нарізаних овочів.

Зміст:

  • Вінегрет. Класичний рецепт
  • Як приготувати вінегрет за класичним рецептом
  • Калорійність вінегрету
  • Вінегрет з оселедцем
  • Вінегрет з квасолею
  • Склад вінегрету
  • Як приготувати вінегрет
  • Рекомендації до вживання вінегрету

Вінегрет. Класичний рецепт

Класика жанру завжди актуальна. Сьогодні різновидів вінегрету досить багато, але початковий смак цієї страви відчувається тільки при такому способі приготування.

Вінегрет в класичному вигляді готується з обов’язковим додаванням особливої заправки до нього. У дореволюційній Росії вінегрет намагалися готувати з дотриманням всіх правил, всі інгредієнти перемішувалися виключно в порцелянових ємностях.

Вінегрет, приготований за класичним рецептом – це потужний вітамінний коктейль, тому він корисний всім і кожному (не страждає проблемами з травленням).

Інгредієнти

  • Відварений буряк;
  • Солоні огірки – 3-4 шт.;
  • Відварна картопля – 4-5 шт.;
  • Морква (теж відварна) – 1 шт. (якщо морква дрібна, то можна взяти 2);
  • 2 зубчики часнику;
  • Квашена капуста – 200 р.;
  • Яйце куряче – 1 шт.;
  • Пучок зелені;
  • Коріандр і перець мелений чорний – за бажанням;
  • Рослинна олія – 4 – 6 ст. л.;
  • Оцет – для заправки;
  • Сіль – за смаком.

Як приготувати вінегрет за класичним рецептом

  • Всі овочі (за винятком огірків) відварюються в неочищеному вигляді, а потім охолоджуються. Нарізка кожного з овочів здійснюється в окремій посудині і тільки потім все акуратно перемішується;
  • Відварені морква, буряк і картопля, а також солоні огірочки нарізати кубиками середнього розміру і поміщаються у різні ємності. Віртуози кулінарії відносяться до процесу з’єднання все воєдино, як до мистецтва;
  • Добре промита зелень подрібнюється, а яйце шинкуется на середні частини;
  • Нарізані буряки і картопля складаються в одну глибоку посуд і змішуються до придбання картоплею рожевого відтінку;
  • Всі інші подрібнені компоненти по одному поміщаються в ємність, тепер можна вже спочатку зсипати їх, не перемішуючи окремо;
  • Квашена капуста віджимається і додається до загального заміс;
  • Приготування заправки – мелені перець і коріандр засипаються в ступку, туди ж відправляється очищений і розрізаний навпіл часник. Все це солиться, а потім перетирається до стану однорідної маси. Отримана суміш заливається 3% оцтом і рослинним маслом, і знову змішується;
  • У ємність з розчином додається приготовлена суміш на основі оцту. Після заправки і доведення салатної маси до однакового складу вінегретом можна пригощати домочадців і гостей!
  • Дане блюдо ідеально вписується в раціон тих, хто дбає про здорове харчування для себе і своєї сім’ї.

    Асорті з овочів, присмачене спеціальної заправкою приносить користь організму, балує смаком і радує око – адже добре приготований вінегрет виглядає дуже яскраво і красиво!

    Калорійність вінегрету

    Калорийность винегрета

    Готувати вінегрет можна без приготування спеціальної заправки, скориставшись замість неї звичайним майонезом або вже готової заправної сумішшю.

    У цьому випадку кількість калорій в ньому збільшиться. Традиційний вінегрет за класичним рецептом більш близький до дієтичної кухні, т. к. відварні овочі в ньому заправляють оцтом і мінімальною кількістю рослинної олії.

    Спортсменам, танцюристам, і всім бажаючим зберегти або привести в порядок свою фігуру, вінегрет рекомендований до введення в раціон.

    Щоб визначити калорійність однієї порції вінегрету, необхідно провести підрахунок калорій на 100 р. страви.

    Тут все буде залежати від складу салату, адже різні інгредієнти містять різну кількість калорій. Так, якщо в рецепті вінегрету міститься оселедець і зелений горошок, його приблизна калорійність складе 215 – 225 ккал на кожні 100 м..

    Якщо ж у вінегрет не кладеться риба, калорійність страви буде дорівнювати 100 – 115 ккал на кожні 100 м..

    Калорійність буде змінюватися, залежно від бажання кулінара привнести до складу страви щось незвичайне і нове.

    Досить цікаві варіанти приготування вінегрету, коли в його складі не присутній картопля, або ж навпаки, містяться додаткові компоненти – гриби або квасоля.

    Вінегрет з оселедцем

    Винегрет с селедкой

    Вінегрет – це дуже смачне, багате на мікроелементи блюдо, користь якого зростає при додаванні в рецептуру оселедця.

    У цьому випадку салат набуває всі корисні властивості рибного блюда. Воно припаде до смаку всім шанувальникам рибних страв і настійно рекомендовано до вживання.

    Інгредієнти

    • Буряк і морква – по 1 шт. (середніх розмірів);
    • Великі картоплини – 3-4 шт.;
    • Оселедець солона – 1шт.;
    • Солоні огірочки – 2-3 шт.;
    • Цибуля ріпчаста – 1 шт.;
    • Часник – пара середніх зубчиків;
    • Цибуля, кріп, петрушка пучок;
    • Зелений горошок консервований – 350 р.;
    • Рослинна олія – 150 мл;
    • Майонез – 2 ст. л.;
    • Сіль – залежно від уподобань.

    Як приготувати вінегрет з оселедцем

  • Овочі відварюють прямо в шкірці – так більше збережуться їх смакові якості. Потім овочі залишаються для охолодження;
  • Оселедець добре миється, потрошится, а потім ріжеться на середні шматки;
  • Охолоджені овочі проходять етап очищення, після чого по черзі нарізати кубиком. Важливо тримати всі овочі в окремих ємностях при заправці їх маслом – так колір продукту залишиться більш «чистим» після перемішування;
  • Солоні огірки викладаються на обробну дошку і подрібнюються;
  • Там же лук ріжеться на дрібні частини;
  • Всі компоненти обережно перемішуються у великій ємності – для цих цілей не підходить металевий посуд, якщо вона буде без емалевого покриття, а в ідеалі це має бути фарфор;
  • Сіль додається передостанній. Посолений салат перемішується і тільки після цього кладеться майонез.
  • Рибний вінегрет готовий! Неординарне блюдо привнесе різноманітність в традиційний святковий стіл. Гості будуть приємно здивовані, виявивши в давно знайомому вінегреті смак оселедця.

    Цей салат буде трохи нагадувати смак оселедця під шубою. Дійсно, адже він поєднує в собі обидва цих інгредієнта, однак такий мікс при безлічі інших овочів буде відрізнятися своєю новизною!

    Вінегрет з квасолею

    Винегрет с фасолью

    Цікавий рецепт. Смак класичного вінегрету доповнюється корисним, багатим клітковиною продуктом – квасолею.

    Як і всі бобові, квасоля є джерелом великої кількості білка та вітамінів. Вінегрет з квасолею буде радувати спектром смаку і особливо привабливим зовнішнім виглядом.

    Овочеве асорті робиться ще багатше і різноманітніше, що особливо добре під час святкових застіль.

    Вінегрет – страва з розряду холодних закусок, тому його приємний вигляд в поєднанні з приголомшливим смаком зроблять свято ще яскравішим!

    Інгредієнти

    • 1 не дуже великий буряк;
    • 1 середня морква;
    • 1 цибулина;
    • квасоля – 250 г;
    • 3 картоплини;
    • 2 солоних огірка;
    • 2 часникового зубчики;
    • 1 пучок зелені;
    • 3 ст. л. масла рослинного;
    • Сіль – за смаком.

    Як приготувати вінегрет з квасолею

  • Всі овочі повинні отвариваться без попереднього очищення. Далі вони повинні охолоджуватися протягом якогось часу;
  • Дрібна нарізка овочів сприятиме кращому розкриттю смаку кожного інгредієнта. Кожен вид овочів нарізається в індивідуальну ємність, в яку потрохи додається рослинне масло – це зробить колір кожного компонента більш насиченим;
  • Нарізані овочі з’єднуються в одній великій ємності. Бажано, щоб це була емальований посуд або фарфор. Інша посуд може «вкрасти» частина смакової палітри;
  • Квасоля краще додавати після змішування інших овочів;
  • Часник рубається на дрібні частини і кладеться до інших компонентів;
  • Подрібнена зелень додається останньої. Далі страва тільки солиться. Можливе додавання ще невеликої кількості олії.
  • Корисне блюдо, посилене квасолею, готово! Воно піднімає настрій своїм різнокольоровим виглядом, а його низьку калорійність забезпечує йому популярність серед любителів дієтичної кухні.

    Особам з діабетом, літнім людям з підвищеним рівнем холестерину, а також всім, хто піклується про своє здоров’я, варто взяти на замітку дане блюдо!

    Склад вінегрету

    Состав винегрета

    Низький вміст калорій і висока енергетична цінність, і все це в одному блюді, назва якого – вінегрет!

    До складу цього популярного салату входять крохмаль, багато вуглеводів і мало жирів (якщо готувати без масла – їх рівень буде абсолютно мінімальний), білки рослинного походження, а також клітковина.

    Переважна частина необхідних організму мікроелементів (фосфор, ванадій, бор тощо) також включена до складу вінегрету.

    У великій кількості міститься вітамін А, в трохи меншому – вітаміни В, Е, С, а також вітамін Н.

    Все це робить вінегрет незмінним елементом нормального раціону. Готувати його слід регулярно, хоча б 2 рази в місяць, в цілому ж, періодичність залежить від індивідуальних переваг їдців.

    Занадто часто їсти вінегрет теж не рекомендується – як і всі інші страви, він гарний у міру.

    Корисний даний салат при досягненні мети відрегулювати в меншу сторону вага, показаний він і при проблемах з травленням (недостатньо інтенсивної роботі кишечника).

    Як приготувати вінегрет

    Как приготовить винегрет

    Таким питанням часом задаються початківці кулінари. Ознайомившись з переліком інгредієнтів можна зрозуміти, що ніяких ексклюзивних продуктів не потрібно. Всі компоненти цілком доступні, поширені і часто вже знаходяться в будинку.

    Якщо ж чогось не вистачає, потрібно буде здійснити рейд в магазин і докупити необхідне. При купівлі овочів та інших продуктів слід дотримуватися звичайної логіки – вони повинні бути свіжими і мати нормальний вигляд.

    Особливі інгредієнти, такі як консервований зелений горошок і квасоля повинні бути в межах терміну придатності. Особливо це важливо для оселедця, яка іноді кладеться в салат.

    Приготування вінегрету не належить до важким завданням, але і дещо яких кухарських умінь все ж потребує.

    Потрібно буде багато нарізати, шаткувати, і подрібнювати різні інгредієнти. Важлива послідовність змішування і додавання солі і масла (майонезу, якщо використовується).

    Найхитрішим є процесом приготування спеціальної заправки при готуванні вінегрету за класичним рецептом.

    В принципі, всі ці операції не особливо складні, і навіть при мінімальному кухарському досвіді все може вийти дуже апетитно. Головне, готувати з душею!

    Рекомендації до вживання вінегрету

    Винегрет. Рекомендации к употреблению

    Коли страва буде готове, його слід вживати в їжу негайно. Ставити його в холодильник «на потім» не рекомендується – багато корисні властивості зникнуть.

    Максимальний термін, за який кулінари радять з’їдати приготований вінегрет – одну добу. Протягом цього часу він ще буде смачний і неабиякою мірою корисний.

    Однак простояв у холодильнику вінегрет вже не зможе зрівнятися зі свіжою, апетитним, приготованим тільки – що стравою.

    Поданий відразу, вінегрет буде володіти всіма своїми цінними якостями. Буряк зробить максимально корисний ефект на серцево – судинну систему, картопля благотворно впливає на імунну систему, а вживання свіжої моркви добре позначиться на зорі.

    Природно, дієтичні властивості також будуть більше проявлені при швидкому прийомі в їжу.

    Ці доводи не завжди актуальні, тому що іноді досить одного виду свіжоприготованого вінегрету, щоб «потекли слинки», а значить, вінегрету не судилося скромно простояти навіть кілька годин!

    Джерело: http://istoriya.sumy.ua/