Щотижневий раціон здорової сім’ї обов’язково повинен включати в себе рибні страви. Вони надзвичайно корисні і різноманітні. Поширеною рибою для приготування різних страв є минтай. І сьогодні я розповім вам про рецепт минтая в духовці.

Це дієтична, малокалорійна і багата вітамінами промислова риба, яка цілком по кишені більшій частині Росії, і при цьому дуже смачна.

Її можна готувати в якості другої страви на обід або вечерю, можна радувати родину по вихідним дням, зробивши це традицією, а також сміливо подавати у святкові дні для частування гостей.

Минтай добре підходить більшості їдців, особливо тим, хто прагне знизити вагу і стежить за своєю фізичною формою. Дітям, у період зростання, риба абсолютно необхідна, і прекрасним варіантом будуть рецепти з минтая.

Жінкам, під час виношування малюка, минтай також рекомендований для щотижневого вживання в їжу. У минтае є практично все, що потрібно – вітаміни, фосфор, йод, входять в його склад амінокислоти та інші необхідні мікроелементи.

Минтай чудово поєднується з різними гарнірами, що робить його універсальним продуктом. Приготування минтая дозволить проявити креативної господині фантазію, а економною ощадливість.

Зміст:

  • Рецепт минтая в духовці
  • Смажений минтай на сковороді
  • Минтай в клярі в духовці
  • Минтай в мультиварці на пару
  • Минтай в духовці з картоплею
  • Минтай під маринадом з моркви і цибулі
  • Минтай з рисом в духовці
  • Рецепт минтая на грилі

Рецепт минтая в духовці

Рецепт минтая в духовке

Весь набір корисних властивостей, притаманний минтаю, доповнюється новими, якщо готувати його в духовці. Найпопулярнішими гарнірами є картопля і крупи.

Відсутність рослинного масла і канцерогенів ще більше підкреслить дієтичність минтая, а смак печеної риби віддавна цінується в традиціях російської кухні.

Інгредієнти

  • минтай – 1 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • кріп – маленький пучок;
  • сметана – 75 мл;
  • спеції;
  • перець мелений і сіль – в залежності від індивідуальних уподобань.

Як приготувати минтай в духовці

  • Минтай очищається від кісток, плавників і тельбухи;
  • У неглибокій чашці м’ясо обсипається сіллю і меленим перцем (при бажанні можуть бути додані різні спеції);
  • Цибулю нарізати тоненькими довгими частинами;
  • Кріп дрібно ріжеться;
  • У тарілку зі сметаною засипається кріп і все перемішується;
  • Минтай укладається в двошарову фольгу. Поверх риби кладуть цибулю, після чого всі змащують сметаною з шматочками кропу;
  • Фольга запечатується конвертом і відправляється в духовку на 30 – 35 хвилин.
  • Поки запікається риба, як гарнір можна приготувати крупу або зробити пюре.

    Це низькокалорійна страва без сумніву не залишить байдужими членів сім’ї та запрошених на свято гостей!

    Смажений минтай на сковороді

    Жареный минтай на сковороде

    Смажена риба завжди дуже смачна, хоча і менш корисна, ніж в запеченому варіанті. Все ж іноді хочеться побалувати себе чим-небудь, нехай це буде смажена риба, а не жирна свинина або яловичина.

    Підсмажити минтай на сковорідці – це швидке рішення, яке дозволить приготувати ситна страва до обідньої трапези.

    Інгредієнти

    • минтай – 1 риба.;
    • морква – 2 шт. середні;
    • 2 цибулини.;
    • мука кукурудзяна – 4 ст. л.;
    • перець (мелений) чорний – 0.5 ч. л.;
    • масло рослинне – 75 мл

    Як посмажити минтай

  • Борошно разом з сіллю і перецем змішуються в глибокій тарілці;
  • М’ясо риби очищається від кісток, ріжеться великими шматками і обвалюється в борошняній суміші;
  • Минтай трохи обсмажується з кожної сторони (приблизно 12 хвилин);
  • Підсмажена риба викладається на серветки з метою видалення надлишків жиру;
  • Морква пропускається через крупну тертку. Цибулина ріжеться великими частками. Все це поміщається в ту ж сковороду, де була риба, і підрум’янюється, після чого перемішується в одній посуді з минтаєм.
  • Овочі в поєднанні з смаженою філе минтая виглядають життєрадісно і апетитно. Незважаючи на приготування в сковороді, це досить легке блюдо. Додатково до всього, вона ще досить економне і швидке в приготуванні!

    Минтай в клярі в духовці

    Минтай в кляре в духовке

    Рибне м’ясо, запечене в хрусткому клярі, завжди володіє особливим смаком. Сам процес пережовування їжі стає подвійно приємним. Завдяки цьому, рецепт минтая в клярі так поширений на російських кухнях.

    Інгредієнти

    • минтай – 1 – 2 риби;
    • борошно;
    • огірки мариновані – 1 шт.;
    • яйце куряче – 3 шт.;
    • кетчуп і майонез – 50 г;
    • вершки – 50 мл;
    • часник – 3 шт.;
    • сіль – за смаком.

    Минтай в клярі, покроковий рецепт

  • Рибне м’ясо ділиться на середні шматки;
  • Яйця, вершки і сіль змішуються в глибокій мисці;
  • У цю ж миску додається борошно, після чого всі доводиться до однорідної консистенції;
  • Минтай вивалюється в яєчно – борошняної субстанції, а потім обсмажується з двох сторін;
  • Майонез і кетчуп заливаються в блендер. Огірок і часник додаються туди ж. В результаті подрібнення виходить соусу для минтая;
  • Рибні частини з скоринкою поміщаються у форму і заливаються приготованим соусом;
  • Форма ставиться в духовку на 25 хвилин.
  • Процес приготування минтая в клярі є не самим простим, але і не дуже складним. Смак страви приголомшливий, а готування в духовці сприяє більшій користь даного рецепту.

    Встояти від спокуси відправити в рот шматочок минтая в клярі вкрай важко!

    Минтай в мультиварці на пару

    Минтай в мультиварке на пару

    Даний рецепт зовсім не містить олії, а сам процес приготування в мультиварці унеможливлює вироблення канцерогенів і шкідливих жирів.

    Все це забезпечує високу дієтичну користь минтая в мультиварці. Приготування максимально спрощене, що робить страву популярним у холостяків, контролюючих свою вагу.

    Інгредієнти

    • минтай – 1 шт.;
    • лимонний сік – 25 мл;
    • спеції – 55 г;
    • сіль – за настроєм.

    Як приготувати минтай в мультиварці

  • Минтай очищається від тельбуха, а от шкіра залишається. Хребет витягується, а риба розрізається на 4 частини;
  • Риба просочується лимонним соком і спеціями – ці інгредієнти втираються в м’ясо риби, а потім минтай лежить на столі 10 – 20 хвилин;
  • Коли м’ясо просочиться, воно поміщається в чашу мультиварки. Виставляється режим «Варка на пару» – точний час залежить від моделі мультиварки.
  • Швидко і неймовірно просто! Минтай в мультиварці – це найпростіший рецепт приготування цієї тріскової морської риби. Всі її корисні властивості зберігаються, а смак відрізняється ніжністю – рибні шматочки «тануть у роті»!

    Минтай в духовці з картоплею

    Минтай в духовке с картошкой

    У даному рецепті не використовується фольга, а блюдо схоже за зовнішнім виглядом з запіканкою. Воно володіє неймовірно багатим смаком за рахунок безлічі компонентів.

    Приготування здається трудомісткою, але для досвідченої господині не складе ніякої праці. Тим більше, що задоволений і ситий вид домочадців, а тим більше їх похвала, буде чудовою нагородою за працю!

    Інгредієнти

    • минтай – 1 шт.;
    • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
    • картопля – 1 кг;
    • зелений горошок – 75 г;
    • борошно – 4 ст. л.;
    • сир – 120 г;
    • рослинне масло – 3 ст. л.;
    • майонез – за смаком;
    • сіль і спеції – за смаком.

    Як смачно приготувати минтай в духовці з картоплею

  • Минтай промивається, після чого філе відділяється від кісток і тельбухи і розрізається на кілька великих частин;
  • В неглибоку миску висипається сіль, а також перець і борошно. У них філе минтая обвалюється до рівномірного покриття;
  • Ємність для запікання злегка змащується, і в неї поміщаються рибні шматочки в паніровці;
  • Картоплини очищаються, ріжуться у вигляді довгої соломки. Малість обсмажуються на сковороді з сіллю і спеціями;
  • Трохи подрумянившийся картопля викладається верхнім шаром на рибу;
  • Наступним шаром у форму для запікання викласти горошок. Він рівномірно розподіляється по всій площі;
  • Сир натирається на середній тертці і висипається поверх горошку, щоб після запікання він утворив апетитну скоринку. Зверху сир ще покривається тонким шаром майонезу;
  • Духовка розігрівається. У неї ставиться форма при температурі 180 градусів. Процес запікання займає близько 45 хвилин;
  • Поки риба з картоплею запікаються, крупно нарізати цибулю. Він поміщається в миску з борошном і його панірують, а після трохи обсмажується;
  • Коли минтай запечеться, поверх сирної скоринки укладається обсмажений цибулька, який повинен приємно похрустывать.
  • Аромат приготованого в духовці минтая з картоплею відчують навіть сусіди! Це дуже смачна страва з приємним зовнішнім виглядом порадує око і вгамує голод всієї родини!

    Минтай під маринадом з моркви і цибулі

    Минтай под маринадом из моркови и лука

    Невигадлива закуска, що підходить до будь-якого виду гарніру виходить, якщо загасити минтай з цими поширеними овочами. Це насичене блюдо, яке забезпечить щільний вечеря.

    Його також можна запакувати в герметичний контейнер і взяти на роботу.

    Інгредієнти

    • минтай – 2 кг;
    • морква і цибуля – 1 шт.;
    • лавровий лист;
    • борошно пшеничне – 4 ст. л.;
    • цукор – 10 г;
    • паста томатна – 80 мл;
    • оцет – 1,5 ст. л.;
    • масло рослинне – 4 ч. л.;
    • чорний перець і сіль.

    Як правильно приготувати минтай під маринадом

  • Риба звільняється від нутрощів і нарізають вузькими скибочками;
  • У миску насипається борошно, в якій обвалюються скибочки минтая;
  • Сковорода прогрівається. Минтай з паніровкою смажиться на сильному вогні до апетитного кольору, а потім витягується з сковороди;
  • Цибулю і моркву подрібнюються і тушкують протягом п’ятихвилинного строку;
  • Томатна паста акуратно розводять у невеликій кількості кип’яченої води і додається в сковороду. Всі інгредієнти страхуються ще п’ятихвилинку, після чого солятся і присмачуються лавровим листом і перцем. Зараз же можна підлити оцет. Маринад гаситься ще 10 хвилин (вогонь мінімальний);
  • Минтай в глибокій посуді залити маринадом і залишають на декілька годин.
  • Страва ідеально для свят і урочистостей – воно добре зарекомендувало себе, як закуска до святкових напоїв.

    У звичайні дні минтай під маринадом буде хорошим різноманітністю в повсякденному раціоні. Готувати його дуже часто не слід, достатньо 1 раз на місяць.

    За цей час їдці встигнуть скучити по специфічному смаку минтая під цим простим і приємним на смак маринадом!

    Минтай з рисом в духовці

    Минтай с рисом в духовке

    Одне з найбільш корисних страв з минтая. Його поєднання з рисом посилює дієтичні властивості обох інгредієнтів, а духовка дозволяє не зіпсувати їх зайвими жирами. Виходить смачно і поживно.

    Дане блюдо благотворно впливає на дитячий організм, тому його потрібно готувати по – частіше.

    Інгредієнти

    • минтай – 2 кг;
    • по 1 шт. цибулю і моркву;
    • томат;
    • паста томатна – 2.5 ст. л.
    • масло рослинне – 55 мл;
    • рис – 100 г;
    • майонез – за смаком;
    • сіль, перець і т. п. – за смаком.

    Як приготувати минтай з рисом в духовці

  • Кістки і риб’яча тельбух видаляються, минтай нарізається середненькими шматками;
  • Далі риба обсмажується з кожною із сторін по парі хвилин;
  • Рис промивається і вариться в злегка підсоленій воді;
  • Морква пропускається через крупну тертку. Лук ріжеться кільцями. Дані компоненти обсмажуються з маслом, а через 5 хвилин до них додається паста, і все тушкується ще п’ятихвилинку;
  • Рис вивалюється на сковороду і перемішується з овочами. Після легкого обсмажування, дані інгредієнти відправляються в ємність для запікання;
  • На них кладеться шар минтая, а прикрашається все блюдо майонезним покривом;
  • Все готується в духовій шафі протягом 25 хвилин.
  • Приготоване блюдо знову перемішується і подається до столу на радість всім присутнім!

    Рецепт минтая на грилі

    Рецепт минтая на гриле

    Незвичайний рецепт, який знайде відгук у серцях любителів шашликів і їм подібних. При всій маложирности минтая, приготовлена на решітці риба добре прожарюється і володіє насиченим.

    Інгредієнти

    • минтай – 5 шт.;
    • часник – 5 шт.;
    • масло рослинне – 225 мл;
    • приправа готова;
    • лимон;
    • сіль – за смаком.

    Як приготувати минтай на грилі

  • Риба розрізається навпіл – використовуються тільки хвостові частини;
  • У посуд з рибою зливається свіжовичавлений лимонний сік. Фруктова м’якоть кладеться поверх минтая;
  • Часник подрібнюється і перемішується з сіллю, олією і усіма приправами. Часникова субстанція також надсилається до риби;
  • Хвости гарненько обвалюються в усьому вміст посуду. Далі риба закривається і чекає своєї години в холодильнику протягом підлозі – діб;
  • Ґрати для гриля з викладеними на ній рибними хвостами перевертається 2 рази за 10 хвилин, скоринка повинна добре просмажиться і покритися зламами.
  • Цим блюдом можна здивувати всіх і приємно порадувати, адже шашлики з м’яса або сосисок можуть вже досить приїстися, а ось минтай буде в новинку!

    Риба з сімейства тріскових – минтай, здатна здорово збагатити кулінарний арсенал будь-якої господині. Минтай доступний і легкий у приготуванні, користь від нього дуже велика, а смак здатний задовольнити навіть гурмана.

    Минтай дозволяє проявити творчі таланти, поєднуючи його з різними інгредієнтами і гарнірами.

    Експерименти з цією рибою, як правило, закінчуються появою на столі апетитного і поживної страви, яке виглядає на всі сто!

    Джерело: http://hch.com.ua/