Оселедець під шубою – така знайома й незнайома. Знайома, тому що є завсідником на святкових столах, а незнайома в силу того, що кожна господиня намагається зробити салат по – своєму, внести свою родзинку, додаючи нові інгредієнти, змінюючи зовнішній вигляд.

Хтось скептично називає цей салат горезвісним, а для нашої родини він улюблений. Ми його називаємо ласкаво – оселедець під шубою, радіємо йому і готуємо не тільки на свята. Йде за милу душу! Тому сьогодні розглянемо класичний рецепт оселедця під шубою, покроково з фото! Готові? Поїхали!

Та й як можна не любити це поєднання оселедчика з картоплею, ніжно одягнена в шубу з овочів! Саме загравання солоного смаку риби з солодким присмаком буряків і моркви є фішкою салату, забезпечує йому довговічність і всенародне визнання.

Читайте також:

Мімоза з консервою: класичний рецепт салату з покроковими фото

Салат з печінкою тріски: дуже смачний рецепт з фото

Дуже смачні салати з кальмарів: покрокові рецепти з фото

Я, як і багато інші господині, теж можу змінити рецептуру, поміняти шари і подачу. Від цього салат робиться ще більш привабливим і бажаним. Так хочеться, щоб і Ви оцінили і полюбили оселедець під шубою так, як люблять мої домочадці. І якщо мої рецепти викличуть бажання приготувати це гідне страву, я буду дуже рада.

Зміст:

  • Рецепт салату під шубою
  • Рецепт оселедця під шубою з сиром
  • Рецепт оселедця під шубою з яблуком
  • Як посолити оселедець в домашніх умовах швидко і смачно
  • Рецепт оселедця під шубою в лаваші

Рецепт салату під шубою

Рецепт салата под шубой

Хай вибачать мене всі господині і кухарю за те, що своє бачення салату я називаю класичним. Адже класика у кожного своя. Давайте так, сьогодні я поділюся класикою імені мене, потім Ви розкажіть про своїх пропорціях. Думаю, страва від цього тільки виграє.

Отже, готуємо набір продуктів

На сім’ю з чотирьох людей, я зазвичай беру:

  • Дві великих і жирних оселедців. Вибираю добре просолену рибу.
  • Три – чотири картоплини середнього розміру.
  • Дві буряків. Вони повинні бути такого розміру, щоб кількість буряків в салаті було не менше, ніж картоплі. Нехай будуть краще великими, я люблю, коли буряків багато. Важливий нюанс – буряк повинна бути солодкою, не водянистою. Інакше салат вийде не смачним.
  • Одну невелику цибулину.
  • Моркви дві штуки.
  • Упаковку нежирного майонезу.

Салату з цієї кількості продуктів вистачить дня на два. Адже це не основна страва, а закуска. Накритий харчовою плівкою, він прекрасно проведе ніч у холодильнику.

Овочі зазвичай відварюю напередодні. Тоді приготувати салат можна дуже швидко. Картопля, буряк і морква варяться в шкірці. Закладаю в одну велику каструлю, поетапно виймаю приготовані. Воду підсолюю.

Буряк готується довше всього, воду при необхідності доливаю. Для того, щоб зварені овочі швидше і краще чистилися, буквально на одну хвилину заливаю їх холодною водою.

Довго в воді овочі тримати у жодному разі не можна – стануть водянистими. Відварені овочі нехай в холодильнику чекають завтрашнього дня – тоді і почистимо.

Настав час готувати салат

Приступаємо:

  • Відразу разделываю рибу – чищу, видаляю від шкіри і кісток, ріжу на невеликі брусочки.

  • Рівномірно розкладаю нарізану оселедець на блюді.

  • Очищену цибулю дрібно нарізаю.

  • Посипаю оселедець цибулею.

  • Зверху поливаю невеликою кількістю рослинного масла. Майонез рибу не ложу – вистачить і масла.
  • Ложкою розрівнюю, злегка придавлюючи цибулю до оселедця – нехай подружаться.

  • Очищаю овочі від шкірки.
  • Окремо натираю на тертці. Так, так, я натираю. На великій стороні і обов’язково в одну сторону, зверху вниз. Виходить така собі соломка. Чому натираю, а не ріжу шматочками – соломка краще просочується, і зовні мені так більше подобається. Крім того, на мою думку, натерті соломкою овочі створюють більш цілісний салат. Відчувається більшого єднання інгредієнтів між собою з-за площі дотику.
  • Натерла картопля – відклала на час.

  • Помила тертку – натерла буряк, відклала. Також роблю і з морквою.
  • Шари по порядку

  • Беру блюдо з оселедцем, розкладаю натертий картоплю, трохи присаливаю, зверху накриваю майонезом, розрівнюю ложкою, трохи придавлюючи.

  • Далі – шар морквяний, присаливаю, покриваю майонезом, працюю ложкою.

  • Верхній шар – буряковий. Присолила, завдала майонез, акуратно подровняла ложкою.

  • Як прикрасити оселедець під шубою

    Как украсить селедку под шубой

    Тут за настроєм і за наявності вільного часу. Найпростіші варіанти – нарізаною зеленою цибулькою пробіглася по периметру страви (на тлі бордової буряків тонка зелена нитка лука виглядає дуже добре), перед подачею намалювала сітку з майонезу.

    В іншому випадку можна притрусити натертим яйцем. Коли є час, можу спорудити з буряка трояндочку, з огірка вирізати листочки.

    Добре, якщо є під рукою свіжа зелень. Розклала гілочку петрушки і все, за великим рахунком більше нічого і не потрібно.Одним словом, з прикрасою можна нескінченно фантазувати.

    Салат готовий! Бажано дати йому відчути, хоча б пару годин. Природно, що тоді він буде соковитіше і смачніше.

    Приємного!

    Хочу порадити приготувати салат з анчоусами замість оселедця. Виходить навіть смачніше, враховуючи той факт, що не завжди можна купити гарну рибу.

    Скажете, що з анчоусами теж можна «пролетіти», правильно. Але з оселедцем це буває частіше. Та й за ціною анчоуси вигідніше.

    Використання анчоусів виключає попадання дрібних кісточок, чого не скажеш про оселедця. Купувати анчоуси потрібно звичайного посолу, обробляти на філе за прикладом оселедця. Ось спробуйте, не пошкодуєте.

    Рецепт оселедця під шубою з сиром

    Рецепт селедки под шубой с сыром

    Якщо Ви ще не готували шубу з сиром – обов’язково спробуйте. Я не сумніваюся, що цей варіант візьмете на озброєння.

    Сир надає деякий благородство салату. Використання сиру виключає присутність картоплі. Виходить трохи дорожче, але нічого, іноді можна побалуватися.

    Для шубки з сиру готуємо:

    • Дві жирних, великих оселедця
    • Дві буряків – трохи більше середніх, буряк повинна бути смачною і солодкої
    • 250-300 грамів будь-якого твердого сиру
    • Яйце, зварене круто
    • Упаковка нежирного майонезу
    • Гілочка свіжої петрушки

    Буряк краще відварити напередодні. Вона довго вариться, і тоді процес підготовки може затягнутися. Варити потрібно в підсоленій воді. Зварену, ще гарячу, обдати холодною водою, або потримати у воді зовсім трохи, до однієї хвилини. Тоді вона буде краще чиститися.

    Готуємо салат

  • Спочатку працюємо над оселедцем – чистимо, знімаємо шкірку, прибираємо всі кістки, нарізаємо на невеликі шматочки.
  • Нарізану рибу розкладаємо на блюді рівномірним шаром, змащуємо майонезом.
  • Сир натираємо на крупній тертці рухами в одну сторону зверху вниз.
  • Сирну соломку розкладаємо поверх майонезу, розрівнюємо ложкою, злегка придавлюючи.
  • Очищену буряк також натираємо на крупній тертці односторонніми рухами.
  • Буряковий шар буде завершувати картину. Шар буряків потрібно розрівняти ложкою, трохи вдавлюючи. Верх змастити майонезом.
  • Яйце очистити, натерти на тертці, присипати зверху салат
  • Прикрасити петрушкою.
  • Салат готовий, йому потрібно настоятися і просочитися. Це, ну дуже смачно!

    До речі, іноді, залежно від обставин, роблю салат напередодні. Простоявши ніч в холодильнику під харчовою плівкою, він стає набагато соковитіше і смачніше. Так це і зрозуміло – інгредієнтам був час познайомитися, потоваришувати, доповнити один одного.

    І ще один момент: блюдо для салату вибираю плоске. Прекрасно підійде звичайна селедочница. Але врахуйте, для такої кількості продуктів їх знадобиться, як мінімум, дві, якщо розміри стандартні.

    Рецепт оселедця під шубою з яблуком

    Рецепт селедки под шубой с яблоком

    Яблуко додає в шубу приємну кислинку. Виходить дуже цікаво і смачно, Фрукти вибираю кисло-солодких сортів.

    При підготовці продуктів роблю акцент на рівну кількість всіх інгредієнтів. Це забезпечує збалансований смак салату. За основу беру рецепт, де все потрібно по 300 грамів.

    Але коли купуєш оселедця в цілому вигляді, важко визначити, скільки з неї вийде чистого філе. Як виходжу з ситуації: купую рибу з трохи більшою вагою, враховуючи приблизний вага відходів. Вдома роблю з неї філе, зважую.

    І до цього вазі прив’язую кількість інших інгредієнтів. Мені це зручно робити, тому що є ваги (чоловіки мої подарували, знаючи мої кулінарні здібності). У кого немає – доведеться робити на око. А за ваги подумайте – дуже зручна річ.

    Ще один нюанс. Шуба з яблуком буде чудово виглядати в прозорій салатниці з бортиками, щоб можна було оцінити різнокольорові шари. Краще, якщо ця форма квадратна або прямокутна. Тоді інгредієнти будуть розподілені рівномірно. Від одного виду потечуть слинки, повірте.

    Отже, ми маємо по 300 грамів

    • Філе оселедця
    • Картоплі
    • Буряків
    • Моркви
    • Яблук
    • Майонезу
    • Яєць знадобиться три штуки
    • Невелика цибулина.

    Овочі краще відварити заздалегідь. Не вийшло – починайте роботу саме з цього.

    Складіть у велику каструлю буряк, картопля, морква, яйця. Залийте водою, поставте на вогонь. При закипанні підсолити. Час контролюйте – щоб не переварювати яйця, вони дістаються першими.

    Потім по черзі, по мірі готовності, морква, картопля. Буряк вариться довше всіх овочів. Воду при необхідності доливаю.

    Готуємо салат

  • Ріжемо філе оселедця на маленькі кубики, відставляємо в сторону.
  • Очищаємо всі овочі від шкірки. Натираємо окремо на крупній тертці. Рука рухається тільки зверху вниз, в результаті чого овочі набувають вигляду соломки. У нас виходить три гірки овочів – картопляна, бурякова і морквяна.
  • Очистимо яйця, також натремо на тертці.
  • Очищену цибулину наріжемо дрібними шматочками.
  • На дно приготовленої форми укладаємо картопляний шар, трохи присаливаем, змащуємо майонезом.
  • Далі розміщуємо оселедець, зверху посипаємо цибулею, перемазываем майонезом.
  • Наступний шар – яєчний. Його також потрібно підсолити і змастити майонезом.
  • Потім морквяний, також присоленный і приправлений майонезом.
  • Тепер потрібно яблука почистити і натерти на крупній тертці, відповідно інших овочів. Потім укласти в салатницю, змастити майонезом.
  • Буряковий шар самий верхній. З ним чинимо також, як і з усіма овочами, присаливаем, змащуємо майонезом.
  • Салат готовий. Він буде особливо хороший, якщо дати час на просочення і настоювання. Тримайтеся, а салатик віддячить ніжним і соковитим смаком.

    Хотілося б зупинитися на якості продуктів. Я вважаю, що застава смачною шуби це добре просолена оселедець і солодка буряк. Звертайте на це увагу при заготівлі інгредієнтів.

    Так як оселедець під шубою у нашій родині частий гість, рибу солю самостійно (не завжди, звичайно, але часто). В таких випадках я спокійна за успіх підприємства, так і свіжозаморожена оселедець дешевше солоною. Вибираю рибини побільше і пожирніше.

    Як посолити оселедець в домашніх умовах швидко і смачно

    Как посолить селедку в домашних условиях быстро и вкусно

  • Оселедець розморозити, очистити від нутрощів, відокремити голову.
  • Приготувати розсіл – в одному літрі кип’яченої води розчинити 100 грамів солі і одну столову ложку цукру.
  • Рибу скласти в зручну посуд, залити розсолом, додати лаврового листочка штуки три, перцю чорного і духмяного горошком. Розсіл повинен покривати рибу.
  • Поставити на ніч у холодне місце. Час – 10 годин – 12.
  • Але так як розмір риби поняття відносне, краще після закінчення часу її спробувати на смак, надрізавши, подивитися філе. Якщо воно червоне, значить, риба не просолились.

    Нехай постоїть ще, як варіант – додайте солі. Робіть це акуратно – пересолена оселедець нам не потрібна. Деякі господині додають інші приправи в розсіл, гвоздику наприклад. Але це на любителя

    Рецепт оселедця під шубою в лаваші

    Рецепт селедки под шубой в лаваше

    Спочатку використовувала таке оформлення лише для пікніків і перекусів на присадибній ділянці. Але потім переглянула свою позицію – адже виходить дуже красиво. Не гріх і на святковий стіл піднести.

    Рулетики дуже апетитно виглядають, приваблюють своїм різнобарв’ям. Про смак говорити не доводиться, тут як у прислів’ї – красу нічим не зіпсуєш.

    Для цих цілей потрібно придбати тонкі лаваші. І ще знадобиться фольга. Обов’язково використовуйте її при скручуванні рулету. Інакше він може розірватися.

    Для приготування салату нам знадобиться:

    • Три тонких лаваша
    • Упаковка майонезу
    • Дві відварених буряків
    • Дві варених моркви
    • П’ять зварених круто яєць
    • Філе однієї оселедця
    • Пучок зелені.

    Готуємо

  • Для початку потрібно всі овочі очистити від шкірки, натерти на тертці односторонніми рухами. Кожен овоч натирається окремо.
  • Таким же чином поступаємо з яйцями – чистимо, натираємо.
  • Розбираємо оселедець на філе, почистивши і видаливши всі кісточки.
  • Нарізаємо філе маленькими кубиками.
  • Зелень потрібно помити і гарненько висушити паперовим рушником.
  • Великі овальні листи лаваша ділимо на дві частини, будемо брати по одній половинці і працювати
  • Розкладаємо на столі фольгу, на неї визначаємо відрізану половинку лаваша.
  • Лаваш злегка змащуємо майонезом. Багато не потрібно, інакше лаваш може розмокнути.
  • На розкладаємо лаваш рівномірним шаром буряк.
  • Буряк накриваємо другою половинкою лаваша, обережно притискаючи.
  • Лаваш змащуємо майонезом.
  • Далі викладаємо шар моркви, вирівнюємо поверхню.
  • Накриваємо лавашем, змащуємо його майонезом.
  • Далі кладемо яєчний шар.
  • Накриваємо його лавашем, змащуємо майонезом.
  • Розкладаємо зелень.
  • Підійшла черга оселедця. Її потрібно покласти на край утворилася стопки з лавашів.
  • Підніміть край лавашів з фольгою, акуратно згорніть рулетом. Фольга дозволить щільно згорнути рулет, так він краще просочиться, і його зручніше буде різати. Не зайвим буде використання ще одного шматка фольги.
  • Рулет потрібно помістити в холодильник на пів години.
  • Що стосується солі. Я не присаливала ні один шар. Вистачило її в оселедця і майонезі. Але це справа смаку, так що подсаливайте при необхідності.

    Як могла, висловила свою любов до чудового салату. Закликаю і Вас частіше готувати його. Буду рада Вашим рецептами.

    Джерело: http://weekend.dn.ua/